Royal Food
Dla chętnego nic trudnego.
Podobno można nawet zrobić coś z niczego. Podobno.
Co w takim razie możemy przygotować mając do dyspozycji produkty z najwyższej półki?
Co w takim razie możemy przygotować mając do dyspozycji produkty z najwyższej półki?
Traktując tak niebywałe produkty po królewsku otrzymamy potrawy o niepowtarzalnym smaku, przygotowane z niebywałą dokładnością, pasją oraz finezją.
Wyłowione we włoskiej miejscowości Chioggia, określanej też "Małą Wenecją", skorupiaki, mięczaki oraz ryby zostały dostarczone do Krakowa już następnego dnia i stały się motywem przewodnim tej sesji.
Naszym założeniem było skupienie się na głównym produkcie. Jego roli w przygotowaniu
Naszym założeniem było skupienie się na głównym produkcie. Jego roli w przygotowaniu
całego dania.
W tym wypadku to produkt miał nam narzucić proces tworzenia od wybrania dodatków, przez sposób przygotowania, aż po formę podania.
Tym sposobem powstała seria zdjęć ukazujących ten proces w kolejności:
produkt, przygotowanie, podanie.
Tym sposobem powstała seria zdjęć ukazujących ten proces w kolejności:
produkt, przygotowanie, podanie.
OŚMIORNICA
Gotowana na warzywnym wywarze z dodatkiem białego wina, ziaren kopru włoskiego, czosnku, natki pietruszki i przypraw. Do wywaru, w której ją gotujemy koniecznie należy dorzucić korek do wina. Związki, które znajdują się w winie, a odkładają w korku nadają ośmiornicy niepowtarzalną strukturę. Następnie ośmiornice marynujemy w soku z czerwonej kapusty i w ten sposób uzyskuje ona piękny, fioletowy kolor. Na koniec położona na mocno rozgrzanym grillu i polana sosem miodowo-cytrynowym z ziarnami kopru włoskiego.
![](https://cdn.myportfolio.com/39e20bfa-3c89-44cc-af39-792558a904ad/2a12be03-a0b7-45b1-bcf2-5cb1255163c5_rw_1920.jpg?h=a5e3c740424d435be131926eabf2ae55)
![](https://cdn.myportfolio.com/39e20bfa-3c89-44cc-af39-792558a904ad/346bd508-1a23-462a-8976-82f3e86d81f6_rw_1920.jpg?h=5ff9fedf399b18b00ff1157fbf54b07d)
![](https://cdn.myportfolio.com/39e20bfa-3c89-44cc-af39-792558a904ad/842632e3-72cc-425c-8c27-8b8e44ca2693_rw_1920.jpg?h=dba811855027b6858a2fb20e6c420d4f)
FASOLARI
Małże Fasolari to prawdziwy rarytas, który można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno, surowe. Perełka wśród małży. Delikatne, lekko słodkie zostają zapamiętane na długo.
Podane na makaronie w sosie winno-maślanym, na bazie wywaru warzywnego z gałką muszkatołową, czosnkiem, chilli i natką pietruszki.
Podane na makaronie w sosie winno-maślanym, na bazie wywaru warzywnego z gałką muszkatołową, czosnkiem, chilli i natką pietruszki.
![](https://cdn.myportfolio.com/39e20bfa-3c89-44cc-af39-792558a904ad/b08868b6-b6ed-4ceb-a1b8-38f36ad15422_rw_1920.jpg?h=20b256d78984104e421cc00efa7dea06)
![](https://cdn.myportfolio.com/39e20bfa-3c89-44cc-af39-792558a904ad/35c0add3-592a-499d-9d22-3f35e4a88416_rw_1920.jpg?h=a703249f469b59211ad328e65f43ab40)
![](https://cdn.myportfolio.com/39e20bfa-3c89-44cc-af39-792558a904ad/29b4fd14-7f37-4784-bf22-56db482282da_rw_1920.jpg?h=11edfb53dc2ae14c1a2616decc2975e9)
OSTRYGI FINE DE CLAIRE Nr 3
Ostrygi Fine de Claire Nr 3 to jedne z największych afrodyzjaków. Mało kto wie, że mogą być podawane również pieczone lub grillowane, ale... najlepsze są zawsze na surowo z wodą morską. Wzbogaciliśmy je orzeźwiającą salsą z arbuza, z dodatkiem świeżej mięty i chilli.
![](https://cdn.myportfolio.com/39e20bfa-3c89-44cc-af39-792558a904ad/83c52177-b253-4522-85aa-c7f8253892b0_rw_1920.jpg?h=8eacecbd62e4577db5c8dfdf5b194b08)
![](https://cdn.myportfolio.com/39e20bfa-3c89-44cc-af39-792558a904ad/7c62dd9e-f826-4d14-8d84-759b5cd38cb6_rw_1920.jpg?h=984f27ea418775e12bbc8ce4c35093f8)
![](https://cdn.myportfolio.com/39e20bfa-3c89-44cc-af39-792558a904ad/fb3dcebc-62a9-42b0-a990-5d7d0575359c_rw_1920.jpg?h=48664bcce6b72cec9accd6dacea1e035)
KREWETKI
Najpopularniejsze owoce morza zaraz po mulach.
Krewetki vannamei, modliszkowe, argentyńskie i mniej znane mazzancolle podane klasycznie w sosie na bazie białego wina i masła z natką pietruszki i czosnkiem.
Krewetki vannamei, modliszkowe, argentyńskie i mniej znane mazzancolle podane klasycznie w sosie na bazie białego wina i masła z natką pietruszki i czosnkiem.
![](https://cdn.myportfolio.com/39e20bfa-3c89-44cc-af39-792558a904ad/0da2de06-b652-48f3-8830-a66c126793ab_rw_1920.jpg?h=f322e0bbcd1a35c65991e60c4ef58475)
![](https://cdn.myportfolio.com/39e20bfa-3c89-44cc-af39-792558a904ad/c00a5fc9-9bdb-40a9-ad53-361ed0afea06_rw_1920.jpg?h=3fa55c0a447226ce39d1c8f574bec9fe)
![](https://cdn.myportfolio.com/39e20bfa-3c89-44cc-af39-792558a904ad/f117ac02-779a-4a9c-8f56-5e94bf5dc7f1_rw_1920.jpg?h=f38bf4d583a83cfa246b2a74f2052fab)
PAGRUS
PAGRUS AL ACQUA PAZZA, czyli PAGRUS W SZALONEJ WODZIE to ryba duszona na patelni w wywarze rybnym z fenkułem, kaparami, papryczkami chilli, oliwkami, natką pietruszki i winem. Ten oryginalny włoski przepis jest jednym z najlepszych sposobów na przygotowanie morskich ryb w wersji Italiano.
Prosto, szybko i smacznie.
![](https://cdn.myportfolio.com/39e20bfa-3c89-44cc-af39-792558a904ad/a2adfd5c-15ab-44f0-b9e9-fceeaa2c903e_rw_1920.jpg?h=845283e2419a81390c83b21ecae98aba)
![](https://cdn.myportfolio.com/39e20bfa-3c89-44cc-af39-792558a904ad/bc72c46c-a84a-4f99-ba2e-f22192a068a0_rw_1920.jpg?h=edee8c893f6030ab03cf404980abb626)
![](https://cdn.myportfolio.com/39e20bfa-3c89-44cc-af39-792558a904ad/0a549da7-00a6-4872-906d-97896cd8e6ba_rw_1920.jpg?h=9376e9bd0572c9d6a9403d34c4ccbaa7)
MAŁŻE ŚW. JAKUBA
Uważane są za jeden z największych rarytasów na świecie. Marynowane przez 6 godzin w soli morskiej, a następnie podane w żelu chrzanowym na bazie wody morskiej. Do tego mus z sera ricotta z natką kopru włoskiego i białym pieprzem.
![](https://cdn.myportfolio.com/39e20bfa-3c89-44cc-af39-792558a904ad/1cae0702-e3ed-4bbd-ae31-6e69c8525cd2_rw_1920.jpg?h=9670ebf24967db7d4c9e0af377ae0387)
![](https://cdn.myportfolio.com/39e20bfa-3c89-44cc-af39-792558a904ad/31d2fcb8-fdc2-475a-bd89-be6a730b5b1a_rw_1920.jpg?h=c76d424f771a1d2a22756067ba434738)
![](https://cdn.myportfolio.com/39e20bfa-3c89-44cc-af39-792558a904ad/9a32a36a-f828-4560-b44e-ab14e4cb492f_rw_1920.jpg?h=276d083b02a669f6e598b88c837c6252)
Zdjęcia & retusz: Bartosz Piasecki
Stylizacje: Dorota Bielecka
Koncepcja: Piasecki & Bielecka
Przygotowanie potraw: Kamil Czarkowski, By The Way - Restauracja
Zastawa: Mikołaj Mikulski (prywatne zbiory)
Ogromne podziękowania dla całego zespołu restauracji By The Way z Krakowa za zaangażowanie w projekt. Udostępnione miejsce, produkty oraz wszystkie osoby które przygotowały potrawy były kluczowymi elementami udanej sesji.